Geplaatst op

Waarom noemen we koffie koffie?

De exacte herkomst van het woord koffie is niet zeker. De woorden koffie en café zijn via het Turkse kahve te herleiden tot het Arabische woord qahwa. De woorden voor koffie lijken in de meeste talen op elkaar en gaan dus allemaal terug tot dezelfde wortel. Of het Arabisch er ook helemaal aan ten grondslag ligt, is niet met zekerheid achterhaald. Het woord qahwa, dat oorspronkelijk “wijn” of “kracht” betekende, kan zelf afgeleid zijn van de naam van het Ethiopische Koninkrijk Kaffa, waar de koffie oorspronkelijk vandaan kwam. Het is dus lastig om er een stempel op te zetten met waar de naam koffie nu eigenlijk vandaan komt. Wel is het makkelijk als je bij ons koffie besteld je nog steeds niet precies weet van de herkomst van de naam, maar wel dat je goeie koffiebonen krijgt. Dat is ook wat waard en daar gaat het tenslotte om.