Geplaatst op

Hoe koffiebonen bewaren

Koffiebonen bewaren voor optimaal smaakgenot

Koffiebonen bewaren voor optimaal smaakgenot. Over de hele wereld is koffie waarschijnlijk het meest gedronken product dat er is. Het is eigenlijk nog best verrassend te noemen dat koffie pas sinds een jaar of tien ook onder jongeren echt “hip” is. Voorheen deden we het met kant-en-klare pakken die je openknipte en gedachteloos in het filter van het koffiezetapparaat schepte. Nadenken over koffiebonen bewaren deed je niet; je had ze niet eens in huis. Maar de tijden zijn veranderd. Consumenten zoals jij hechten aan kwaliteit, een unieke smaak, stiekem ook een beetje aan beleving. Zelf je koffiebonen malen tot JIJ ze perfect vindt, dat voegt iets toe aan hoe je ’s ochtends je bakkie klaarmaakt voordat je naar werk gaat. Maar zoals met alles kunnen ook die mooie bonen aan kracht verliezen. Koffiebonen bewaren op een goede manier is essentieel!

Koffiebonen bewaren in luchtdichte pot

Koffiebonen bewaren doe je in een degelijke, goed afsluitbare pot of de originele zak. Het klinkt misschien als logisch maar we herhalen het hier toch maar: koffiebonen mogen niet nat worden. Het is een feit dat de oliën uit de bonen in water oplossen waardoor de heerlijke smaak klaar is voor consumptie. Dat wil je dus alleen op het juiste moment: als je daadwerkelijk een kop koffie gaat zetten. Bewaar de bonen daarom droog, op een plek waar vochtvorming niet voorkomt, dus bijvoorbeeld ook niet in de koelkast waar condens kan optreden.

Koffiebonen bewaren doe je niet te lang

Koffiebonen bewaren doe je maar voor een korte periode, zodat je van de optimale smaakbeleving kunt genieten. Zelfs zuurstof tast bonen namelijk stukje bij beetje aan. Budget Horeca Koffie raadt aan om koffiebonen alleen te malen vlak voordat je ze gaat gebruiken om koffie te zetten. Hoe langer de bonen heel blijven, hoe minder kans op oxidatie door zuurstof, want dat leidt onverbiddelijk tot vermindering van smaak. Om dezelfde reden is het verstandig koffiebonen nooit bij andere sterk geurende of smakende producten te bewaren. Ook is het verstandig om de bogensilo van de koffiemachine niet helemaal te vullen maar bijvoorbeeld alleen tot de helft.

Genieten maar!

Geplaatst op

Wist je dat? nummer 3

  • koffiebonen een sterk stijgende trend is en wij daarom ook leuke koffiegeschenken hebben ontwikkeld, deze kunnen naar keuze op een door u aangegeven adres worden bezorgd.
  • Wist je dat je als echte koffie liefhebber eigenlijk altijd koffie kunt bestellen in welk land je ook bent. In elke taal klinkt koffie namelijk bijna hetzelfde. Het maakt dus niet uit of je de taal niet spreekt, koffie bestellen moet altijd lukken!
  • Wist je dat gelovigen pas duizend jaar later mochten genieten van een kopje koffie dan niet gelovigen.
  • Pas nadat de paus de koffiebonen zegende in de 16e eeuw, mochten de gelovigen ook koffie drinken.
  • Wist je dat koffie de man scherp houdt.
  • Braziliaans onderzoek toonde aan dat jonge mannelijke koffiedrinkers relatief beweeglijker zaad produceren dan niet koffiedrinkers.
  • Wie koffie zegt, zegt 1: goed begin van de dag (60%) 2: krant (58%) 3: koekje (39%)
  • Tijdens het branden van koffiebonen komen meer dan 800 geur- en smaakstoffen vrij . De manier van branden zorgt mede voor het eigen karakter van elke koffie.
  • 58 procent van de Nederlanders drinkt het eerste kopje koffie al voor 8.00 uur `s ochtends.
  • Koffie is volksdrank nummer 1!
  • Nederland is wereldkampioen koffiedrinken, we drinken bijna zoveel koffie als de gemiddelde Amerikaan, Brit, Spanjaard en Fransman bij elkaar opgeteld.
Geplaatst op

De koffieprijs

De prijs van koffiebonen is onderhevig aan verschillende factoren. Het is een grondstof die ook op de beurs wordt verhandeld. In de haven van Antwerpen is er meer dan 250.000 ton koffie opgeslagen. Een groot deel van de opgeslagen koffie wordt verhandeld als belegging. Door de toenemende vraag kan beleggen in koffiebonen heel interessant zijn. Maar let op, want de prijs is onderhevig aan de grillen van de natuur.

De prijs van de koffiebonen is afhankelijk van vraag en aanbod. De vraag naar specialty coffee stijgt enorm. Hoe ontwikkelt de prijs zich?

Vraag en aanbod op de koffiemarkt

Koffie wordt over de hele wereld geproduceerd in de koffiegordel. Gebieden die regelmatig het slachtoffer zijn van aardbevingen, droogtes, orkanen en andere nadelige gevolgen van klimaatverandering. Maar ook vorst heeft invloed, want vele koffieplantages bevinden zich op grote hoogte. Het klimaat heeft een grote invloed op het aanbod en dus op de prijs van koffie.

We zijn in de derde fase van de koffierevolutie, de fase waar de vraag naar speciality coffee ontzettend is toegenomen. De beste koffie drink je in een espressobar, de vraag naar deze sublieme koffies zal blijven stijgen nu de trend van kwaliteitskoffie drinken zich ook thuis begint door te zetten. Dat wil zeggen dat de vraag naar de Arabica koffiebonen spectaculair gegroeid is.

Prijsbepaling

Koffiebonen worden als grondstof verhandeld op 2 beurzen. Arabica wordt uitsluitend verhandeld in New York op de Intercontinental Commodity Exchange (ICE). De Robusta koffiebonen worden in Londen verhandeld op de LIFFE (London International Financial Futures and Options Exchange). Natuurlijk kan je rechtstreeks bij de boer of coöperatie koffie aankopen, maar de basisprijs wordt wel bepaald op deze 2 beurzen. Doordat de vraag naar koffie blijft stijgen, blijft ook zijn prijs stijgen. Op de beurs wordt flink gespeculeerd, zo ook met koffie. De handelaren schroeven de prijs flink op.

De prijs van koffie is ook onderhevig aan de wisselkoers. Koffie wordt verhandeld in dollars of ponden. Hoe sterker de euro, hoe gunstiger in Nederland en België koffie wordt ingekocht. Bovenop de basisprijs wordt ook nog een premie betaald. In de koffiewereld wordt het ook de differentiaal genoemd. De hoogte van deze differentiaal is niet vast maar afhankelijk van een aantal factoren.

1. Vraag en aanbod naar koffie uit een bepaalde regio en het aanbod: Koffie uit de ene regio is populairder dan uit een andere regio. Als er bijvoorbeeld in Ethiopië droogte is waardoor het aanbod minder is, dan zal de differentiaal stijgen als de vraag voor koffie uit Ethiopië groot is. Deze differentiaal is dan alleen stijgend voor dit land.

2. Voor welke kwaliteit wordt er gekozen: Naast de regio heeft ook de kwaliteit een grote invloed op de differentiaal. Natuurelementen die de koffiekwaliteit kunnen beïnvloeden, zijn zon, bodem en hoogte. Koffies met neutrale smaken groeien op lager gelegen koffieplantages. Grote hoogte zorgt voor een trager rijpingsproces en geeft een betere kwaliteit. De manier van oogsten en de washing heeft ook invloed op de kwaliteit. Bij machinale pluk worden er ook niet rijpe koffiebessen geplukt, welke een negatieve invloed hebben op de kwaliteit. Elk exporterend koffieproducerend land heeft meestal zijn eigen classificatiesysteem. Op basis van het classificatiesysteem wordt de differentiaal beïnvloed.

3. Keurmerken: Voor fairtrade koffie wordt er een fairtrade premie betaald aan de coöperaties. Daarvoor moet de boer wel voldoen aan de eisen die zijn gesteld aan het koffie certificaat. Een heel hoge koffieprijs kan de waarde van het keurmerk ook negatief beïnvloeden omdat dan vaak de fairtrade regels niet meer worden nageleefd.

Beleggen in koffie

Koffie is de op één na meest verhandelde grondstof ter wereld. Handelen in koffie kan je doen via de 2 koffie beurzen ICE en LIFFE. Maar ook door rechtstreeks koffie aan te kopen bij de koffieboer of coöperatie. Koffie kan een zeer interessante belegging zijn omdat de vraag naar koffie blijft stijgen. De hele wereld drinkt koffie en de vraag naar de duurdere kwaliteitskoffies neemt serieus toe. Op de beurs heb je 2 mogelijkheden: je koopt en verhandelt aandelen van hele grote bedrijven zoals Douwe Egberts, Starbucks, Nestlé, enzovoort. Of je gaat beleggen in de grondstof koffie. Als je koffie aankoopt en verhandelt via de beurs, dan zal je de koffie nooit fysiek in je bezit hebben.

Geplaatst op

Wist je dat ? nummer 2

  • Je het beste een zet systeem kan kiezen waarin de koffie niet kookt.
  • Koffie niet te slap en niet te sterk wordt wanneer je ongeveer 12 gram koffie per kop als maat neemt.
    Dat is ca. een royale eetlepel vol of 5 a 6 standaard maatlepels op 1 liter water.
  • Je koffie niet te lang warm moet houden op een plaat of in de thermoskan. Smaak en aroma veranderen snel en de koffie wordt bitter.
  • De meeste Italian espresso melanges voornamelijk Robusta’s zijn.
  • Elk koffieland zijn eigen unieke smaak produceert en je daaruit mooie melanges kunt creeren.
  • Koffie een van de meest verhandelde producten wereldwijd is, olie staat op nummer een.
  • Koffie wordt wereldwijd verhandeld in dollars.
  • Inflatie meegerekend, de koffie in de afgelopen 15 jaar alleen maar goedkoper is geworden.
  • De koffieconsumptie in 2014 gemiddeld 8 kg ofwel 160 liter koffie per hoofd van de bevolking op jaarbasis bedroeg. Omgerekend in kopjes is dat bijna vier kopjes per dag. Wereldwijd is dat ruim 50 miljard per jaar!
Geplaatst op

Wist je dat? nummer 1

  • Afrikaanse stammen koffie niet dronken, maar met vet tot een soort eetbare energieballen kneedden om zo aan hun dagelijkse portie cafeïne te komen.
  • Arabicabonen minder cafeïne bevat dan Robusta’s.
  • Robusta koffie bitterder en vlakker van smaak is dan Arabicabonen, deze zijn echter zachter en voller van smaak.
  • De Robusta boon kleiner en ronder van vorm is en de Arabica boon groter en ovaler.
  • Arabicabonen op de wereldmarkt ruim 10 x duurder zijn dan Robusta’s.
  • Wereldwijd bestaan er meer dan 50 soorten koffie, toch worden er doorgaans maar twee Arabica en Robusta gebruikt.
  • Koffie aroma zich het best ontplooit in porselein of fijn aardewerk, dat volgens kenners eerst even met heet water moet worden omgespoeld.
  • Koffie kopjes variëren in omvang naar ieders smaak en drinkgewoontes.
    Espresso gedronken wordt uit een zeer klein kopje waaruit de koffie genipt wordt.
  • Melk en suiker de echte smaak vervlakken
Geplaatst op

Top 10 koffieproducerende landen

Koffiebonen kunnen alleen in tropische streken worden geteeld omdat ze veel warmte en regen nodig hebben. De zon vermart de koffieplant en regen koelt haar af, waardoor de koffie zijn unieke persoonlijke smaak krijgt.

De tropische gordel die om de aarde loopt (gebied rondom de evenaar, tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring) is bezaaid met koffieplantages. Deze gordel wordt ook wel de koffiegordel genoemd.

In meer dan 70 landen worden koffiebonen verbouwd of plukt men de vruchten van de wilde koffiebomen. Meer dan 500 miljoen mensen zijn direct of indirect betrokken bij de handel in koffie.

Top 10 koffieproducerende landen:

1. Brazilie – 35%
2. Vietnam – 14%
3. Indonesie – 7%
4. Colombia – 6%
5. Ethiopie – 5%
6. India – 3,5%
7. Honduras – 3%
8. Mexico – 3%
9. Peru – 3%
10. Guatemala – 2,5%

Wist je overigens dat wij vroeger in Nederland ook koffiebonen verbouwd hebben…….. die kwamen voor de onafhankelijkheid uit Suriname vandaan.

Geplaatst op

Espresso Tonic thuis maken? hier het recept

Als het warm is wil je wel eens iets anders drinken dan de geijkte drankjes. Daarom hier het recept voor eens iets anders en wat prima smaakt bij warm weer.

Recept voor 1 persoon

Ingrediënten:

100ml tonic (probeer een redelijk neutrale versie)
1 espresso
2 citroenschijfjes
4 ijsklontjes of crushed ice

Benodigdheden:

1 gekoeld glas (zet even van te voren leeg in de vriezer)

Bereiding:

Giet de tonic in een koel glas. Smeer de rand in met een schijfje citroen. Doe het ijs bij de tonic en leg daarop de citroenschijfjes. Maak een mooie espresso en schenk de espresso langzaam bij de tonic over het citroenschijfje anders gaat het schuimen. Serveer deze met een mooi roerstaafje of een stampertje. Direct serveren.

Geniet!

Geplaatst op

Waarom noemen we koffie koffie?

De exacte herkomst van het woord koffie is niet zeker. De woorden koffie en café zijn via het Turkse kahve te herleiden tot het Arabische woord qahwa. De woorden voor koffie lijken in de meeste talen op elkaar en gaan dus allemaal terug tot dezelfde wortel. Of het Arabisch er ook helemaal aan ten grondslag ligt, is niet met zekerheid achterhaald. Het woord qahwa, dat oorspronkelijk “wijn” of “kracht” betekende, kan zelf afgeleid zijn van de naam van het Ethiopische Koninkrijk Kaffa, waar de koffie oorspronkelijk vandaan kwam. Het is dus lastig om er een stempel op te zetten met waar de naam koffie nu eigenlijk vandaan komt. Wel is het makkelijk als je bij ons koffie besteld je nog steeds niet precies weet van de herkomst van de naam, maar wel dat je goeie koffiebonen krijgt. Dat is ook wat waard en daar gaat het tenslotte om.

Geplaatst op

Groene koffie wat is dat eigenlijk?

In koffieland kom je een aantal termen tegen die invloed kunnen hebben op de smaak. Om te beginnen kennen wij de 2 belangrijkste koffieboon type:

  • Arabica koffiebonen; Dit zijn vaak kwalitatief hoogwaardige koffiebonen. Een arabica koffieplant groeit op grote hoogte, gemiddeld zo’n 1500 mtr, is moeilijker te verbouwen en tevens gevoeliger voor ziekten en plagen. Arabica koffiebonen zijn complexer en verfijnder qua smaak en zijn duurder dan Robusta koffiebonen.
  • Robusta koffiebonen; Een Robusta koffieplant is robuuster, kan op lagere hoogte groeien en is minder vatbaar voor ziekten en plagen. Robusta koffiebonen bevatten meer cafeïne en zijn stevig en soms bitter van smaak.

Daarnaast zul je in onze productomschrijvingen verschillende termen tegenkomen. Deze termen hebben betrekking op het proces na het plukken en voor het branden. Ongebrande koffie ook wel groene koffie genoemd . Deze methodes hebben grote invloed op de smaak. Je zult bijvoorbeeld tegenkomen:

  • Washed of Wet-Processing; Washed of Wet-Processing koffiebonen zijn vaak fris, clean en fruitig. Ze bevatten vaak fruittonen, bloemige smaakegenschappen en/of bevatten vaak kruidige eigenschappen. Ze hebben vaak een medium tot stevige body en zorgen voor een frisse, belangrijke eerste impressie.
  • Natural of Dry-Processing; Natural of Dry-Processed koffiebonen hebben vaak een zwaardere body met diepere, donkere en meer gevarieerde fruittonen, chocolade smaaktonen en meer uitgesproken kruidige eigenschappen. In blends zorgen ze voor complexiteit en diepgang.
  • Semi-washed of Semi-Dry; Qua smaakeigenschappen zijn ze vergelijkbaar met Natural koffiebonen.
Geplaatst op Geef een reactie

Goede koffie leidt tot productief en gemotiveerd personeel. 

Briljante oplossingen, gouden ideeën en geniale ingevingen ontstaan allemaal bij goede koffie. Zowel achter het bureau als bij de koffiecorner. Alleen al de geur van koffie werkt voor 33% van de medewerkers enorm inspirerend. Gemiddeld brengen werknemers 15 minuten van hun werkdag door bij de koffiemachine! Stelt u zich eens voor wat u kunt bereiken als uw koffiecorner uw medewerkers ook nog eens inspireert? (jawel wij hebben ook TOP koffie voor de zakelijke markt)