Geplaatst op

De koffieprijs

De prijs van koffiebonen is onderhevig aan verschillende factoren. Het is een grondstof die ook op de beurs wordt verhandeld. In de haven van Antwerpen is er meer dan 250.000 ton koffie opgeslagen. Een groot deel van de opgeslagen koffie wordt verhandeld als belegging. Door de toenemende vraag kan beleggen in koffiebonen heel interessant zijn. Maar let op, want de prijs is onderhevig aan de grillen van de natuur.

De prijs van de koffiebonen is afhankelijk van vraag en aanbod. De vraag naar specialty coffee stijgt enorm. Hoe ontwikkelt de prijs zich?

Vraag en aanbod op de koffiemarkt

Koffie wordt over de hele wereld geproduceerd in de koffiegordel. Gebieden die regelmatig het slachtoffer zijn van aardbevingen, droogtes, orkanen en andere nadelige gevolgen van klimaatverandering. Maar ook vorst heeft invloed, want vele koffieplantages bevinden zich op grote hoogte. Het klimaat heeft een grote invloed op het aanbod en dus op de prijs van koffie.

We zijn in de derde fase van de koffierevolutie, de fase waar de vraag naar speciality coffee ontzettend is toegenomen. De beste koffie drink je in een espressobar, de vraag naar deze sublieme koffies zal blijven stijgen nu de trend van kwaliteitskoffie drinken zich ook thuis begint door te zetten. Dat wil zeggen dat de vraag naar de Arabica koffiebonen spectaculair gegroeid is.

Prijsbepaling

Koffiebonen worden als grondstof verhandeld op 2 beurzen. Arabica wordt uitsluitend verhandeld in New York op de Intercontinental Commodity Exchange (ICE). De Robusta koffiebonen worden in Londen verhandeld op de LIFFE (London International Financial Futures and Options Exchange). Natuurlijk kan je rechtstreeks bij de boer of coöperatie koffie aankopen, maar de basisprijs wordt wel bepaald op deze 2 beurzen. Doordat de vraag naar koffie blijft stijgen, blijft ook zijn prijs stijgen. Op de beurs wordt flink gespeculeerd, zo ook met koffie. De handelaren schroeven de prijs flink op.

De prijs van koffie is ook onderhevig aan de wisselkoers. Koffie wordt verhandeld in dollars of ponden. Hoe sterker de euro, hoe gunstiger in Nederland en België koffie wordt ingekocht. Bovenop de basisprijs wordt ook nog een premie betaald. In de koffiewereld wordt het ook de differentiaal genoemd. De hoogte van deze differentiaal is niet vast maar afhankelijk van een aantal factoren.

1. Vraag en aanbod naar koffie uit een bepaalde regio en het aanbod: Koffie uit de ene regio is populairder dan uit een andere regio. Als er bijvoorbeeld in Ethiopië droogte is waardoor het aanbod minder is, dan zal de differentiaal stijgen als de vraag voor koffie uit Ethiopië groot is. Deze differentiaal is dan alleen stijgend voor dit land.

2. Voor welke kwaliteit wordt er gekozen: Naast de regio heeft ook de kwaliteit een grote invloed op de differentiaal. Natuurelementen die de koffiekwaliteit kunnen beïnvloeden, zijn zon, bodem en hoogte. Koffies met neutrale smaken groeien op lager gelegen koffieplantages. Grote hoogte zorgt voor een trager rijpingsproces en geeft een betere kwaliteit. De manier van oogsten en de washing heeft ook invloed op de kwaliteit. Bij machinale pluk worden er ook niet rijpe koffiebessen geplukt, welke een negatieve invloed hebben op de kwaliteit. Elk exporterend koffieproducerend land heeft meestal zijn eigen classificatiesysteem. Op basis van het classificatiesysteem wordt de differentiaal beïnvloed.

3. Keurmerken: Voor fairtrade koffie wordt er een fairtrade premie betaald aan de coöperaties. Daarvoor moet de boer wel voldoen aan de eisen die zijn gesteld aan het koffie certificaat. Een heel hoge koffieprijs kan de waarde van het keurmerk ook negatief beïnvloeden omdat dan vaak de fairtrade regels niet meer worden nageleefd.

Beleggen in koffie

Koffie is de op één na meest verhandelde grondstof ter wereld. Handelen in koffie kan je doen via de 2 koffie beurzen ICE en LIFFE. Maar ook door rechtstreeks koffie aan te kopen bij de koffieboer of coöperatie. Koffie kan een zeer interessante belegging zijn omdat de vraag naar koffie blijft stijgen. De hele wereld drinkt koffie en de vraag naar de duurdere kwaliteitskoffies neemt serieus toe. Op de beurs heb je 2 mogelijkheden: je koopt en verhandelt aandelen van hele grote bedrijven zoals Douwe Egberts, Starbucks, Nestlé, enzovoort. Of je gaat beleggen in de grondstof koffie. Als je koffie aankoopt en verhandelt via de beurs, dan zal je de koffie nooit fysiek in je bezit hebben.

Geplaatst op

Wist je dat ? nummer 2

  • Je het beste een zet systeem kan kiezen waarin de koffie niet kookt.
  • Koffie niet te slap en niet te sterk wordt wanneer je ongeveer 12 gram koffie per kop als maat neemt.
    Dat is ca. een royale eetlepel vol of 5 a 6 standaard maatlepels op 1 liter water.
  • Je koffie niet te lang warm moet houden op een plaat of in de thermoskan. Smaak en aroma veranderen snel en de koffie wordt bitter.
  • De meeste Italian espresso melanges voornamelijk Robusta’s zijn.
  • Elk koffieland zijn eigen unieke smaak produceert en je daaruit mooie melanges kunt creeren.
  • Koffie een van de meest verhandelde producten wereldwijd is, olie staat op nummer een.
  • Koffie wordt wereldwijd verhandeld in dollars.
  • Inflatie meegerekend, de koffie in de afgelopen 15 jaar alleen maar goedkoper is geworden.
  • De koffieconsumptie in 2014 gemiddeld 8 kg ofwel 160 liter koffie per hoofd van de bevolking op jaarbasis bedroeg. Omgerekend in kopjes is dat bijna vier kopjes per dag. Wereldwijd is dat ruim 50 miljard per jaar!
Geplaatst op

Wist je dat? nummer 1

  • Afrikaanse stammen koffie niet dronken, maar met vet tot een soort eetbare energieballen kneedden om zo aan hun dagelijkse portie cafeïne te komen.
  • Arabicabonen minder cafeïne bevat dan Robusta’s.
  • Robusta koffie bitterder en vlakker van smaak is dan Arabicabonen, deze zijn echter zachter en voller van smaak.
  • De Robusta boon kleiner en ronder van vorm is en de Arabica boon groter en ovaler.
  • Arabicabonen op de wereldmarkt ruim 10 x duurder zijn dan Robusta’s.
  • Wereldwijd bestaan er meer dan 50 soorten koffie, toch worden er doorgaans maar twee Arabica en Robusta gebruikt.
  • Koffie aroma zich het best ontplooit in porselein of fijn aardewerk, dat volgens kenners eerst even met heet water moet worden omgespoeld.
  • Koffie kopjes variëren in omvang naar ieders smaak en drinkgewoontes.
    Espresso gedronken wordt uit een zeer klein kopje waaruit de koffie genipt wordt.
  • Melk en suiker de echte smaak vervlakken
Geplaatst op

Top 10 koffieproducerende landen

Koffiebonen kunnen alleen in tropische streken worden geteeld omdat ze veel warmte en regen nodig hebben. De zon vermart de koffieplant en regen koelt haar af, waardoor de koffie zijn unieke persoonlijke smaak krijgt.

De tropische gordel die om de aarde loopt (gebied rondom de evenaar, tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring) is bezaaid met koffieplantages. Deze gordel wordt ook wel de koffiegordel genoemd.

In meer dan 70 landen worden koffiebonen verbouwd of plukt men de vruchten van de wilde koffiebomen. Meer dan 500 miljoen mensen zijn direct of indirect betrokken bij de handel in koffie.

Top 10 koffieproducerende landen:

1. Brazilie – 35%
2. Vietnam – 14%
3. Indonesie – 7%
4. Colombia – 6%
5. Ethiopie – 5%
6. India – 3,5%
7. Honduras – 3%
8. Mexico – 3%
9. Peru – 3%
10. Guatemala – 2,5%

Wist je overigens dat wij vroeger in Nederland ook koffiebonen verbouwd hebben…….. die kwamen voor de onafhankelijkheid uit Suriname vandaan.

Geplaatst op

Espresso Tonic thuis maken? hier het recept

Als het warm is wil je wel eens iets anders drinken dan de geijkte drankjes. Daarom hier het recept voor eens iets anders en wat prima smaakt bij warm weer.

Recept voor 1 persoon

Ingrediënten:

100ml tonic (probeer een redelijk neutrale versie)
1 espresso
2 citroenschijfjes
4 ijsklontjes of crushed ice

Benodigdheden:

1 gekoeld glas (zet even van te voren leeg in de vriezer)

Bereiding:

Giet de tonic in een koel glas. Smeer de rand in met een schijfje citroen. Doe het ijs bij de tonic en leg daarop de citroenschijfjes. Maak een mooie espresso en schenk de espresso langzaam bij de tonic over het citroenschijfje anders gaat het schuimen. Serveer deze met een mooi roerstaafje of een stampertje. Direct serveren.

Geniet!

Geplaatst op

Waarom noemen we koffie koffie?

De exacte herkomst van het woord koffie is niet zeker. De woorden koffie en café zijn via het Turkse kahve te herleiden tot het Arabische woord qahwa. De woorden voor koffie lijken in de meeste talen op elkaar en gaan dus allemaal terug tot dezelfde wortel. Of het Arabisch er ook helemaal aan ten grondslag ligt, is niet met zekerheid achterhaald. Het woord qahwa, dat oorspronkelijk “wijn” of “kracht” betekende, kan zelf afgeleid zijn van de naam van het Ethiopische Koninkrijk Kaffa, waar de koffie oorspronkelijk vandaan kwam. Het is dus lastig om er een stempel op te zetten met waar de naam koffie nu eigenlijk vandaan komt. Wel is het makkelijk als je bij ons koffie besteld je nog steeds niet precies weet van de herkomst van de naam, maar wel dat je goeie koffiebonen krijgt. Dat is ook wat waard en daar gaat het tenslotte om.

Geplaatst op

Groene koffie wat is dat eigenlijk?

In koffieland kom je een aantal termen tegen die invloed kunnen hebben op de smaak. Om te beginnen kennen wij de 2 belangrijkste koffieboon type:

  • Arabica koffiebonen; Dit zijn vaak kwalitatief hoogwaardige koffiebonen. Een arabica koffieplant groeit op grote hoogte, gemiddeld zo’n 1500 mtr, is moeilijker te verbouwen en tevens gevoeliger voor ziekten en plagen. Arabica koffiebonen zijn complexer en verfijnder qua smaak en zijn duurder dan Robusta koffiebonen.
  • Robusta koffiebonen; Een Robusta koffieplant is robuuster, kan op lagere hoogte groeien en is minder vatbaar voor ziekten en plagen. Robusta koffiebonen bevatten meer cafeïne en zijn stevig en soms bitter van smaak.

Daarnaast zul je in onze productomschrijvingen verschillende termen tegenkomen. Deze termen hebben betrekking op het proces na het plukken en voor het branden. Ongebrande koffie ook wel groene koffie genoemd . Deze methodes hebben grote invloed op de smaak. Je zult bijvoorbeeld tegenkomen:

  • Washed of Wet-Processing; Washed of Wet-Processing koffiebonen zijn vaak fris, clean en fruitig. Ze bevatten vaak fruittonen, bloemige smaakegenschappen en/of bevatten vaak kruidige eigenschappen. Ze hebben vaak een medium tot stevige body en zorgen voor een frisse, belangrijke eerste impressie.
  • Natural of Dry-Processing; Natural of Dry-Processed koffiebonen hebben vaak een zwaardere body met diepere, donkere en meer gevarieerde fruittonen, chocolade smaaktonen en meer uitgesproken kruidige eigenschappen. In blends zorgen ze voor complexiteit en diepgang.
  • Semi-washed of Semi-Dry; Qua smaakeigenschappen zijn ze vergelijkbaar met Natural koffiebonen.
Geplaatst op Geef een reactie

Goede koffie leidt tot productief en gemotiveerd personeel. 

Briljante oplossingen, gouden ideeën en geniale ingevingen ontstaan allemaal bij goede koffie. Zowel achter het bureau als bij de koffiecorner. Alleen al de geur van koffie werkt voor 33% van de medewerkers enorm inspirerend. Gemiddeld brengen werknemers 15 minuten van hun werkdag door bij de koffiemachine! Stelt u zich eens voor wat u kunt bereiken als uw koffiecorner uw medewerkers ook nog eens inspireert? (jawel wij hebben ook TOP koffie voor de zakelijke markt)

Geplaatst op Geef een reactie

Waarom koffie bitter kan smaken

1. Temperatuur van het water
Koffie kun je in principe zetten met elke water temperatuur, maar in heet water gaat het sneller. Gebruik nooit kokend water voor het zetten van koffie. Dit zorgt namelijk voor een bittere smaak. De ideale temperatuur voor koffiezetten is tussen 88° en 92°.

2. Vies koffiezetapparaat Een niet tijdig of regelmatig gereinigde koffiemachine geeft ook niet lekkere koffie. Ook dan kan de koffie bitter gaan smaken. Een vies koffiezetapparaat kan binnenin allerlei aangekoekte koffieresten bevatten, die bij contact met water ongewenst en vervelende smaken kunnen toevoegen aan de vers gezette koffie. Ook kalk in het water gaat zich langzaam hechten in het waterreservoir, aan het verwarmingselement of in de boiler van je machine. Dit zorgt voor een verslechtering van de smaak van je koffie. Het is dus erg belangrijk dat je de koffiemachine regelmatig schoonmaakt.  

3. Kwaliteit van het water Optimaal koffiewater dient vers te zijn, mineralen en zuurstof te bevatten en bovendien niet al te hard te zijn. Vers koud water, met een hoger zuurstofgehalte levert de beste koffie op.  

4. Overextractie Bij overextractie komen niet lekker smaakstoffen uit de koffieboon in de koffie. Bij koffiezetten onttrekt het hete water eerst de lekkere smaakstoffen uit de gemalen koffie. Bij een te lange extractie van de smaakstoffen uit de koffie, komen ook de minder lekkere smaken mee. Deze smaken veroorzaken de bittere en scherpe smaak van koffie. Bij het zetten van een espresso ontstaat overextractie als de extractietijd langer dan 30 seconden is.  

5. De koffiebonen zelf Er zijn verschillende soorten koffiebonen die ook ieder een eigen smaak hebben mede afhankelijk van de manier waarop ze zijn gebrand. Het is dan ook belangrijk om verschillende koffiebonen te proeven om de voor smaak lekkerste koffiebonen te kunnen selecteren. Smaken verschillen!