Geplaatst op Geef een reactie

Goede koffie leidt tot productief en gemotiveerd personeel. 

Briljante oplossingen, gouden ideeën en geniale ingevingen ontstaan allemaal bij goede koffie. Zowel achter het bureau als bij de koffiecorner. Alleen al de geur van koffie werkt voor 33% van de medewerkers enorm inspirerend. Gemiddeld brengen werknemers 15 minuten van hun werkdag door bij de koffiemachine! Stelt u zich eens voor wat u kunt bereiken als uw koffiecorner uw medewerkers ook nog eens inspireert? (jawel wij hebben ook TOP koffie voor de zakelijke markt)

Geplaatst op Geef een reactie

Waarom koffie bitter kan smaken

1. Temperatuur van het water
Koffie kun je in principe zetten met elke water temperatuur, maar in heet water gaat het sneller. Gebruik nooit kokend water voor het zetten van koffie. Dit zorgt namelijk voor een bittere smaak. De ideale temperatuur voor koffiezetten is tussen 88° en 92°.

2. Vies koffiezetapparaat Een niet tijdig of regelmatig gereinigde koffiemachine geeft ook niet lekkere koffie. Ook dan kan de koffie bitter gaan smaken. Een vies koffiezetapparaat kan binnenin allerlei aangekoekte koffieresten bevatten, die bij contact met water ongewenst en vervelende smaken kunnen toevoegen aan de vers gezette koffie. Ook kalk in het water gaat zich langzaam hechten in het waterreservoir, aan het verwarmingselement of in de boiler van je machine. Dit zorgt voor een verslechtering van de smaak van je koffie. Het is dus erg belangrijk dat je de koffiemachine regelmatig schoonmaakt.  

3. Kwaliteit van het water Optimaal koffiewater dient vers te zijn, mineralen en zuurstof te bevatten en bovendien niet al te hard te zijn. Vers koud water, met een hoger zuurstofgehalte levert de beste koffie op.  

4. Overextractie Bij overextractie komen niet lekker smaakstoffen uit de koffieboon in de koffie. Bij koffiezetten onttrekt het hete water eerst de lekkere smaakstoffen uit de gemalen koffie. Bij een te lange extractie van de smaakstoffen uit de koffie, komen ook de minder lekkere smaken mee. Deze smaken veroorzaken de bittere en scherpe smaak van koffie. Bij het zetten van een espresso ontstaat overextractie als de extractietijd langer dan 30 seconden is.  

5. De koffiebonen zelf Er zijn verschillende soorten koffiebonen die ook ieder een eigen smaak hebben mede afhankelijk van de manier waarop ze zijn gebrand. Het is dan ook belangrijk om verschillende koffiebonen te proeven om de voor smaak lekkerste koffiebonen te kunnen selecteren. Smaken verschillen!